Porady

Waga Startowa

październik 6, 2018 Brak komentarzy

Utrzymanie optymalnej wagi ciała dla zawodników wielu dyscyplin sportu jest bardzo ważnym elementem przygotowania do rywalizacji sportowej.

Dotyczy to nie tylko sportów walki czy dyscyplin siłowych – gdzie obowiązują limity wagowe, ale chociażby coraz bardziej popularnych w Polsce dyscyplin wytrzymałościowych takich jak triatlon czy maraton.

Utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej to mniejszy koszt energetyczny wysiłku a co za tym idzie większa ekonomia ruchu.

REDUKCJA WAGI

Okres jesienny będący najczęściej okresem bazowym jest idealnym momentem na rozpoczęcie redukcji tkanki tłuszczowej i wprowadzeniu rozwiązań pozwalających na osiągniecie optymalnej wagi startowej.

Ze względu na stosunkowo niską intensywność treningową warto jest w tym okresie wprowadzić dietę redukcyjną, która pozwoli pozbyć się zbędnych kilogramów.

KONSULTACJA Z DIETETYKIEM

Proces redukcji tkanki tłuszczowej polecam rozpocząć od konsultacji z doświadczonym dietetykiem sportowym, który pomoże opracować optymalną strategię dojścia do wagi startowej. W tym celu warto:

✔️ wykonać pomiar składu ciała,
✔️ wyznaczyć optymalną wagę startową,
✔️ określić zapotrzebowania na energię uwzględniającą charakter dyscypliny,
✔️ określić zapotrzebowanie na poszczególne mikro i makroskładniki,
✔️ ustalić wielkość deficytu kalorycznego,
✔️ opracować odpowiedni program żywieniowy rozłożony na poszczególne okresy,
✔️ dobrać odpowiednią suplementację.

Przyjmuje się, że optymalny spadek wagi to 0,5-1 kg na tydzień co w skali miesiąca daje od 2 do 4 kg. Wiąże się to z deficytem kalorycznym na poziomie ok. 500-1000 kcal.

Zatem w okresie bazowym trwającym 3 miesiące można stracić średnio od 6 do 10 kg przy dobrze ułożonej i zbilansowanej diecie.

OKRES BAZOWY

Ze względu na średni poziom intensywności wysiłkowej w początkowym okresie przygotowań, deficyt kaloryczny nie powinien wpłynąć na pogorszenie parametrów wysiłkowych. Ważne jest jednak aby wkraczając w kolejny okres przygotowawczy zbliżyć się jak najbardziej do optymalnego poziom wagi i składu ciała.

OKRES PRZYGOTOWAWCZY

Jest okresem najcięższym w przygotowaniu sportowym. Intensywność i objętość treningowa zbliżają się do górnych wartości. Wzrasta również zmęczenie zawodnika.

Dlatego też w tym okresie zawodnicy powinni stopniowo schodzić z ujemnego bilansu energetycznego i kończyć proces redukcji wagi ciała.

Organizm potrzebuje dobrze zbilansowanej diety i całościowego pokrycia zapotrzebowania energetycznego, aby procesy odbudowy substratów energetycznych przebiegały sprawnie a regeneracja była na jak najwyższym poziomie.

Kontynuowanie diety redukcyjnej z wysokim ujemnym bilansem w tym okresie może mieć negatywny wpływ na zdolności wysiłkowe i regeneracje.

OKRES BPS

W okresie poprzedzającym sezon startowy zawodnik powinien osiągnąć optymalną wagę i utrzymać ją aż do pierwszych startów. Należy kontrolować regularnie skład ciała oraz utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu wpływający na wytrzymałość i szybkość regeneracji.

OKRES STARTOWY

Zdarzają się przypadki, że na kilka dni przed startem zawodnicy nie mieszczą się w limicie wagowym i są zmuszani do szybkiego i najczęściej gwałtownego „zbicia” wagi. Najczęściej odbywa się to poprzez odwonienie organizmu i utratę wody.

Niestety jest to ryzykowana strategia, albowiem czas między ważeniem a pierwszą walką może być niewystarczająco długi, aby efektywnie uzupełnić płyny i sole mineralne. Tymczasem odwodnienie na poziomie 2% masy ciała to obniżenie wytrzymałości o 10% (dla zawodnika ważącego 70 kg, 2% wagi ciała to 1,4 kg).

Wytrzymałość z kolei jest bardzo ważnym elementem chociażby w sztukach walki gdzie zawodnik musi wytrzymać kilka(MMA) lub kilkanaście (boks) rund. Brak wytrzymałości w końcowych minutach walki niejednokrotnie przesądziło o przegranej zawodnika.

🔴 5 najważniejszych zasad dojścia do optymalnej wagi startowej:

1. kontroluj i badaj regularnie skład ciała.
2. nie dopuszczaj do wahań wagi w cyklu rocznym przekraczającym 10%.
3. kontroluj stan nawodnienia organizmu.
4. nie czekaj z redukcją do ostatnich dni przed startem.
5. skonsultuj się z dietetykiem sportowym, z którym wspólnie opracujecie indywidualny plan żywienia.

 

Dorian Łomża

Dorian Łomża

Trener przygotowania motorycznego, trener personalny, instruktor kulturystyki i lekkiej atletyki